Aspiravi, een duurzame bijdrage voor de gemeenschap

Gezien de recent verschenen berichten in de media over Aspiravi zijn enige verduidelijkingen aangewezen.

Aspiravi is een bedrijf van voornamelijk Vlaamse gemeenten dat voor die gemeenten reeds 15 jaar succesvol projecten ontwikkelt en investeert in uitsluitend hernieuwbare energie. Dit doen wij hoofdzakelijk in België op land met o.a. windenergieprojecten in Antwerpen, Genk, Brugge, Diest-Halen-Bekkevoort, Assenede, Haaltert, Gistel, Hoogstraten, Amel, Bastogne,… Daarnaast zijn we ook betrokken bij de ontwikkeling van offshore windparken in de Noordzee. Onze totaal geïnstalleerde capaciteit bedraagt vandaag 580MW. In 2016 produceerde de Aspiravi-groep 1,7 TWh groene stroom, en vermeed zo de uitstoot van ongeveer 800.000 ton CO2. Wij geven werkgelegenheid aan ongeveer 100 mensen.

Aspiravi is in 2011 ook mede-eigenaar geworden (d.m.v. een investering van 6,7 miljoen euro) van een windpark in Curaçao in de Nederlandse Antillen. Dit windpark heeft een geïnstalleerd vermogen van 30MW, dit is 5% van de totale capaciteit van de Aspiravi-groep. Eind 2015 was deze investering door middel van de ontvangen dividenden volledig terugbetaald, zijn de verwachtingen voor toekomstige dividenden onveranderd en werd een deel opnieuw geïnvesteerd in een uitbreiding met een nieuw windpark van 17 MW. 

Sedert de aanvang van de activiteiten van Aspiravi in 2002-2003, waarbij een startkapitaal van 12,6 miljoen euro ter beschikking werd gesteld, heeft onze vennootschap reeds voor meer dan 24 miljoen euro aan dividenden betaald aan haar gemeenten-aandeelhouders mede dankzij het project in Curaçao.  Op deze manier draagt onze vennootschap jaarlijks en op  duurzame wijze bij aan de verbetering van de financiën van de Vlaamse gemeenten.